Het innovatieverslag vertegenwoordigd de helft van uiteindelijke cijfer voor de stageperiode en daarmee ook, als het goed is, de helft van de tijd die je bij je stage bedrijf doorbrengt. De stageperiode start op de eerste maandag van blok één en eindigt in week 10 van blok 2. Dat betekend dat je in totaal een twintigtal weken hebt om de innovatie-opdracht te voltooien. Dit is een behoorlijke hoeveelheid tijd, en zoals wij allemaal weten zijn de meeste studenten nou niet altijd even goed in plannen en zich aan die planning houden. Hierdoor tip nummer één wat betreft de innovatie-opdracht:
Begin op tijd aan je innovatie-opdracht!
Nee serieus, echt doen. De allergrootste valkuil die de innovatie-opdracht heeft is niet op tijd beginnen en achteraf tijd te kort komen. Gelukkig is school ook bekend met de potentiële laksheid van studenten en proberen ze een stok achter de deur te houden door middel van stagekringen. Hierover zo meer.
Allereerst gaan we het inhoudelijk over de innovatie-opdracht hebben. Inmiddels zijn jullie ook kapot gegooid met de innovatiecyclus en kunnen jullie alle fases en te doorlopen stappen dromen. Gelukkig dat je gedurende de stageperiode deze kennis nu eens echt in praktijk kan brengen. Mocht je de innovatiecyclus helemaal zat zijn, of denk je dat een andere methode passender is voor jouw innovatievraagstuk? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een andere methode gebruiken. De opleiding vindt dat helemaal prima, mits je dat netjes kan beargumenteren. Misschien dat je bij het solliciteren naar je stage functie het al beetje over een mogelijke innovatieopdracht hebt gehad. Misschien ook niet. Een ding is wat dit betreft in ieder geval erg belangrijk:
Zorg dat je jouw innovatie-opdracht helder en duidelijk formuleert in een passend innovatievraagstuk!
Veel stagiaires vinden het lastig om een innovatievraagstuk scherp te krijgen. Soms is er niet meteen een dringend probleem of vraagstuk waar het stage bedrijf mee worstelt. Ze zijn vaak al blij om twee goedkope handjes extra te hebben die kunnen bijspringen waar dat nodig is. Soms is het vraagstuk niet innovatie behoevend en daarom ook niet geschikt als opdracht. Hoe voorkom je dat je innovatievraagstuk niet goed aansluit op de actuele situatie of dat je na 10 weken nog steeds niet helder hebt wat je wil gaan doen? Nou:
Communiceren is bizar belangrijk!
Blijf consequent en helder communiceren over jouw opdracht. Zolang de opdracht nog niet duidelijk is, krijgt jouw bedrijfsbegeleider geen rust. Dit is immers een van de grootste knelpunten van de stageperiode en hij of zij is verantwoordelijk om jou te assisteren hierin. Denk je dat je je innovatievraagstuk helder hebt? Vraag dat dan tien keer na tot je een volmondige ja hebt vanuit jouw begeleider. Zo voorkom je miscommunicatie en zorg je ervoor dat alle koppen dezelfde kant op staan. Hierdoor creëer je ook draagvlak en zijn je collega’s sneller geneigd jou te helpen indien je daarom vraagt.
De opleiding rekent erop dat je ongeveer drie á vier weken bezig bent met het helder krijgen van de innovatievraagstuk. Dit noemen ze de oriëntatiefase. Vervolgens staan week vijf tot en met vijftien in het teken van problem finding, ideation en concepting. De opleiding noemt deze periode de onderzoeks- en oplossingsfase (zo ontzettend creatief die docenten bij ons). En in de laatste weken mag je, je raad het al, de implementation gaan doen, samen met het in orde brengen van je document en bijpassend advies. Deze fase noemt de opleiding de invoeringsfase. Je vraagt je nu misschien af waarom de opleiding speciale namen verzint voor de verschillende periodes van de innovatieopdracht terwijl de verschillende fases van de innovatiecyclus net zo passend zijn en dat terwijl studenten deze cyclus inmiddels door en door kennen. Ja dat vragen wij ons ook af, maar soms is het beter om maar niet te lang bij deze dingen stil te staan.
Ten slotte de stagekringen. Dit zijn bijeenkomsten waarin jij en medestudenten die stage lopen bij elkaar komen om ervaringen te delen en elkaar feedback te geven. Deze sessie wordt begeleid door je stagebegeleider vanuit school. En voor elke van de drie stagekringen dien je van te voren een onderdeel van je innovatieverslag in te leveren. Op de ingeleverde documenten van jouw medestudenten dien je feedback te geven, die ontvang je zelf ook. Deze bijeenkomsten zijn enorm waardevol en je zal merken dat het echt wel weer even fijn is om je medestudenten te zien. Daarom als laatste tip:
Bereid de stagekringen goed voor!
SUCCES! EN KLIK HIER OM VERDER TE GAAN IN DE LOOP